26.10.13

Ανακοίνωση Αριστερής Ενότητας για τον αγώνα των Διοικητικών

Η κυβέρνηση της καταστροφής συνεχίζοντας το “success story” της, ανακοινώνει την απόλυση 1.350 υπαλλήλων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με αυτό τον τρόπο συνεχίζεται η επίθεση ενάντια σε ΑΕΙ - ΤΕΙ που είχε ξεκινήσει με τα προηγούμενα νομοσχέδια του Υπουργείου Παιδείας. Αρχικά, ο Υπ. Παιδείας ζήτησε από τα Πανεπιστήμια απειλώντας και με εισαγγελείς τις πρυτανικές αρχές να στείλουν αναλυτικές λίστες με τα ονόματα των εργαζομένων κάθε Ιδρύματος. Η απάντηση των Πανεπιστημίων ήταν αρνητική. Στη συνέχεια ζήτησε από τους ίδιους τους εργαζόμενους να συμπληρώσουν τα χαρτιά τους για να οδηγηθούν στη διαθεσιμότητα-απόλυση κάτι το οποίο προφανώς και δεν έγινε δεκτό από τους εργαζομένους. Το Υπουργείο Παιδείας βρισκόμενο σε πανικό ενδέχεται να απαντήσει επιλέγοντας το αγαπημένο μέσο της κυβέρνησης το οποίο δεν είναι άλλο από την επιστράτευση των εργαζομένων. Είναι πια κοινώς αποδεκτό ότι η επίθεση δεν θα σταματήσει μέχρι να ισοπεδωθεί ολοκληρωτικά η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τα δημόσια Πανεπιστήμια να απαξιωθούν, να σπρώξουν τη νεολαία στα ιδιωτικά ΙΕΚ και Κολλέγια επιχειρηματιών. 
 
Από το Πανεπιστήμιο Πάτρας απολύονται 118 διοικητικοί υπάλληλοι (ποσοστό 26%), πράγμα που καθιστά επί της ουσίας αδύνατη την λειτουργία του Ιδρύματος. Πιο συγκεκριμένα, το γεγονός ότι θα υπάρχουν γραμματείες τμημάτων μόλις με 1-2 εργαζομένους κάνει πρακτικά αδύνατη όχι μόνο την πραγματοποίηση εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών αλλά και τη συνολική διοικητική λειτουργία των ιδρυμάτων. Ο Σύλλογος Διοικητικών του Πανεπιστημίου, αντιδρώντας στις απολύσεις, προχώρησε σε απεργιακές κινητοποιήσεις και σε μια σειρά από δράσεις για την ενημέρωση της υπόλοιπης πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας για τον αγώνα που δείνουν. Βρισκόμαστε ήδη στη έβδομη εβδομάδα απεργίας και κινητοποιήσεων, πράγμα που δείχνει πως οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω στις απαιτήσεις του Υπουργείου.

Σε αυτή τη κατεύθυνση οφείλουμε να δούμε και εμείς οι ίδιοι τί μπορούμε να κάνουμε μέσα από το κοινωνικό μας χώρο, πώς μπορούμε να συντονιστούμε με την υπόλοιπη πανεπιστημιακή κοινότητα, με τους διοικητικούς, με τους καθηγητές που κινητοπούνται, με όλη τη κοινωνία που αγωνίζεται! Την Πέμπτη 25/10 θα πραγματοποιηθεί κοινή εκδήλωση-συνέλευση του συλλόγου διοικητικών με φοιτητικούς συλλόγους του Πανεπιστημίου στις 11.00 στην Πρυτανεία, κινητοποίηση που πρέπει να στηρίξουμε ώστε να δούμε πως μπορούμε από κοινού να οργανώσουμε τον αγώνα μας ενάντια στο ξεπούλημα της Δημόσιας Παιδείας. Είναι αναγκαίο να υπάρξει και περαιτέρω συντονισμός των πληττώμενων κομματιών της Πανεπιστημιακής κοινότητας με κοινές αποφασιστικές συνελεύσεις(φοιτητών-διοικητικών-καθηγητών). Μια τέτοια προσπάθεια θα ενώσει τους επιμέρους αγώνες και θα αυξήσει την ισχύ μας και για το λόγο αυτό θα πρέπει να το επιχειρήσουμε άμεσα. Ο αγώνας των διοικητικών είναι αγώνας για την υπεράσπιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου είναι και δικός μας αγώνας και πρέπει να παλέψουμε να είναι νικηφόρος. 

Σαν ΑΡιστερή ΕΝότητα βλέπουμε διέξοδο μέσα από τέτοιες κοινές διαδικασίες. Πιστεύουμε και παλεύουμε για «από τα κάτω» συντονισμό της πανεπιστημιακής κοινότητας με κοινές συνελεύσεις

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι στα πλαίσια της «εξυγίανσης» η κυβέρνηση επιλέγει να επιτεθεί σε αγαθά όπως η παιδεία και η υγεία, επιλέγει να επιτεθεί στο κόσμο της εργασίας ενώ η πλειοψηφία της κοινωνίας βρίσκεται στα όρια της. Η ανεργία στη νεολαία αγγίζει το 60 %, πράγμα που σημαίνει ότι μια ολόκληρη γενιά περιθωριοποιείται. Ε λοιπόν κάποια στιγμή πρέπει να βάλουμε ένα φρένο σε όλα αυτά! Εμείς που γι αυτούς είμαστε η χαμένη γενιά, θα γίνουμε η γενιά της ανατροπής! Σε αυτόν τον αγώνα καλούμαστε να είμαστε συμμέτοχοι, γιατί είναι ένας αγώνας για τις ίδιες μας τις ζωές, είναι ένας αγώνας για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας στη μόρφωση, στην υγεία, στην εργασία. Το Φθινόπωρο αυτό να είναι το τελευταίο τους, για να διασφαλίσουμε τα δημόσια αγαθά, να διασφαλίσουμε τις ζωές μας.
Σ’ αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς και καμια!!!
ΌΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ
ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: