18.6.13

Από την Τσιάπας στην Τουρκία. Που είμαστε; Είμαστε εδώ!


Μήνυμα του Μάρκος προς όλους τους πολίτες του κόσμου
Του υποδιοικητή Μάρκος


Προς όλους τους πολίτες του κόσμου,

Αδελφοί, αδελφές, γυναίκες, άνδρες, άστεγοι, φτωχοί
Μας ρωτούσαν πόσοι είναι οι ζαπατίστας, και εμείς τους απαντούσαμε πάντα ότι είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι άνθρωποι εκεί έξω, που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους και τις ελευθερίες τους. Τώρα, σήμερα, ακούμε ότι στη γη της Ανατολίας, τη γη των τούρκων, των κούρδων, των λαζών, των κιρκάσιων, των αρμενίων και τόσων πολλών άλλων που δεν μπορώ να τους μετρήσω, υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι με αντιασφυξιογόνες μάσκες που θέλουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια για να διασώσουν την ελευθερία. Όπως τα αδέλφια μας οι κούρδοι, σύντροφοι που έδωσαν έναν αγώνα με αξιοπρέπεια.

Γνωρίζαμε ότι δεν ήμασταν μόνοι, ότι υπήρχαν εκατομμύρια από εμάς εκεί έξω κι εμείς  δεν είμαστε μόνοι, από τη στιγμή που αρχίσαμε να αγωνιζόμαστε.   

Σήμερα, βλέπουμε ότι πολλαπλασιαζόμαστε διαρκώς. Καταλαβαίνουμε ότι ο κόσμος στην Τουρκία φωνάζει "Ya Basta!" και εξεγείρεται για να υπερασπιστεί την αξιοπρέπειά του ενάντια στην αυταρχική απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης. Η Μεγάλη Ισταμπούλ, η πρωτεύουσα τόσων μεγάλων δασκάλων στην ιστορία, σήμερα είναι η πρωτεύουσα της εξέγερσης,  έχει γίνει η φωνή των καταπιεσμένων. Βλέπουμε τους δρόμους της Μεγάλης Ισταμπούλ, της πρωτεύουσας των γυναικών, των παιδιών, των ανδρών, των ομοφυλόφιλων, των κούρδων, των αρμενίων, των χριστιανών και των μουσουλμάνων, όλων αυτών που καταπιέστηκαν, ατιμάστηκαν, αγνοήθηκαν για δεκαετίες από την κυβέρνησή τους, να λένε τώρα: «είμαστε εδώ, είμαστε ενθουσιασμένοι!»

Ποτέ δεν θέλαμε μια νέα κυβέρνηση ή έναν νέο πρωθυπουργό. Απλά, ζητήσαμε να μας σέβονται. Ζητήσαμε η κυβέρνηση να σεβαστεί τα αιτήματά μας για ελευθερία, δημοκρατία και δικαιοσύνη! Κι αν δεν το κάνεις,  εμείς, οι ιδιοκτήτες των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, θα βρεθούμε απέναντί σου, θα συγκρουστούμε στους δρόμους μέχρι την ώρα που θα μάθεις να μας σέβεσαι. Δεν θέλουμε πολλά, θέλουμε μόνο να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά μας. Γιατί ξέρουμε πώς θέλουμε να ζήσουμε, ξέρουμε καλά πώς θέλουμε να κυβερνάμε και να κυβερνώμαστε. Θέλουμε να κυβερνάμε τον εαυτό μας και να αποφασίζουμε εμείς οι ίδιοι για μας.

Κι εμείς, από δω, υποδεχόμαστε τους τούρκους πολίτες που αγωνίζονται για μια αξιοπρεπή ζωή, και θέλουμε να τους πούμε ότι η φωτιά της εξέγερσης  ξαναζεστάθηκε στην Τσιάπας. Αλληλεγγύη  σε όσους έσωσαν την ιστορία του παρελθόντος και του μέλλοντος, και είναι αποφασισμένοι να την σώσουν από το παρόν.

πηγή: rednotebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: