19.9.08

Ανακοίνωση των Αριστερών Σχημάτων για τους Πρωτοετείς, 17/09/2008

ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ…

Η κυβέρνηση επιτίθεται, η κοινωνία στενάζει…

Νέα χρονιά ξεκινάει και το «κάθε πέρσι και καλύτερα», από σχήμα λόγου μετατρέπεται σε κραυγή απόγνωσης στα χείλη της πλειοψηφίας του λαού. Ο Καραμανλής και οι υπουργοί του, παίρνουν επάξια τον τίτλο της πιο αδίστακτης και αντιλαϊκής κυβέρνησης που έχει γνωρίσει ο τόπος. Μέσα σε έναν μόλις χρόνο από την επανεκλογή της ΝΔ, οι εργαζόμενοι και η νεολαία ζούμε τα αποτελέσματα των «μεταρρυθμίσεων» με τον πιο βάρβαρο τρόπο.


Η ακρίβεια και το βάθεμα της φτώχειας, είναι μόνο η μια πλευρά του νομίσματος. Η κυβέρνηση, αφού φρόντισε να μειώσει την φορολογία των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, έρχεται τώρα με το κτηματολόγιο, την αύξηση του ΦΠΑ, την κατάργηση του αφορολόγητου, την αύξηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, να τα πάρει από αυτούς που ζουν με 500 και 600€. Τα παίρνουν από τους «μικρούς» και τα χαρίζουν στους «μεγάλους». Παράλληλα, δεν υπάρχει μέρα που να μην σκάσει ένα σκάνδαλο για βουλευτές, υπουργούς και συνεργάτες του πρωθυπουργού, ενώ το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, λιμάνια) καλά κρατεί. Την ίδια στιγμή ο Υπ. Παιδείας, Ευ. Στυλιανίδης, στο θερινό τμήμα της βουλής, ντάλα καλοκαίρι, περνάει πραξικοπηματικά την αναγνώριση των ΙΕΚ, ΚΕΣ και λοιπών ιδιωτικών κολεγιών, σπρώχνοντας με αυτό τον τρόπο μια πελατεία της τάξης των 60.000 αποφοίτων λυκείου, να αγοράσουν ένα πτυχίο.


Από τη μια λοιπόν, η κοινωνία να στενάζει και από την άλλη ο Καραμανλής να δηλώνει από το βήμα της ΔΕΘ, ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει την επιλογή της «πρόωρης συνταξιοδότησης», σα να λέει ότι έχει στόχο να μας φτάσει στον πάτο. Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε μέσα σε μια βαθιά πολιτική κρίση του συστήματος, που όμως δεν είναι μια ελληνική πρωτοτυπία. Ο πόλεμος στη Γεωργία είναι το πιο τρανταχτό και ταυτόχρονα τραγικό παράδειγμα της παγκόσμιας κρίσης που περνάει το σύστημα. Οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ΗΠΑ και Ρωσία ξαναμοιράζουν τον κόσμο χαράζοντας τα σύνορα με το αίμα των λαών. Παίζουν τα οικονομικά και στρατιωτικά παιχνίδια τους σκοτώνοντας αθώους.


Κάτι όμως φαίνεται να αλλάζει,
η κοινωνία βρίσκεται σε αναταραχή.


Ο κόσμος της δουλειάς με τις κινητοποιήσεις του όλο το προηγούμενο διάστημα για το ασφαλιστικό και με την πρόσφατη μεγάλη διαδήλωση της ΔΕΘ στις αρχές του Σεπτέμβρη, στέλνει μήνυμα αντίστασης και αγώνα κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης για νέα φορολογικά μέτρα, το κλείσιμο εργοστασίων και τους μισθούς και τις συντάξεις της πείνας.


Κινήματα πόλεων μέσα από επιτροπές και συνελεύσεις κατοίκων, δίνουν σκληρές μάχες ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος, τη χειροτέρευση του επιπέδου διαβίωσης και το ξεπούλημα του φυσικού πλούτου σε ιδιώτες.


Το φοιτητικό κίνημα, μετά την μεγάλη του νίκη με την αποτροπή της αναθεώρησης του άρθρου 16, δίνει μάχη για το μπλοκάρισμα του νόμου-πλαίσιο και την μη αναγνώριση των κολεγίων.


Ο λαός αντιλαμβάνεται τη δύναμη του και αυτός είναι ο χειρότερος εφιάλτης των κυβερνώντων.


Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι η ενότητα των κινημάτων, των εργαζομένων, της Αριστεράς, του λαού. Να συγκροτήσουμε ένα μέτωπο ενάντια στην πολιτική που υπηρετούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Μόνο έτσι θα γίνουμε επικίνδυνοι, θα καταφέρουμε πλήγματα στον αντίπαλο, θα έχουμε νικηφόρους αγώνες. Μόνο έτσι θα αλλάξει ο φόβος στρατόπεδο.


Η ομορφιά είναι στους αγώνες


Παρά την προσπάθεια αποστείρωσης του Πανεπιστημίου, όλα αυτά τα χρόνια από την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα μακριά τους χέρια μέσα στις σχολές τη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ, η «ησυχία, η τάξη και η ασφάλεια» δεν έχουν επιβληθεί. Το όραμα τους για ένα Πανεπιστήμιο χωρίς πολιτική, παρατάξεις, συνδικαλισμό, κίνημα, έχει βρει απέναντί του την ζωντάνια και τους αγώνες της νεολαίας. Οι συνελεύσεις, οι συζητήσεις, τα αμφιθέατρα, οι πολιτιστικές ομάδες, τα στέκια, σου δίνουν την ευκαιρία να έρθεις κοντά με τις ιδέες της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, του αγώνα, της αριστεράς.


Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ, θα στήσουν το μαγαζί τους με πολύχρωμες και τεράστιες αφίσες, θόρυβο, πάρτι και κενά συνθήματα. Θα σου συμπεριφέρονται σαν να είσαι μικρό παιδάκι, θα σε πάρουν από το χέρι να σε γράψουν, θα σε φλομώσουν στις ψεύτικες υποσχέσεις.


Στη νέα σχολή που μπήκες, ψάξε, ρώτα, μπλέξου με τις συλλογικές διαδικασίες. Πέρα από μια «επένδυση» για το μέλλον (όσο μπορεί κανείς να το πει αυτό για το πτυχίο που θα πάρεις), κάνε και μια «επένδυση» για το παρόν…


Τι είναι τα Αριστερά Σχήματα;


Είμαστε μια πανελλαδική φοιτητική παράταξη. Φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε ένα χώρο αναφοράς, δράσης και διαλόγου για όλους αυτούς που δεν βολεύονται και δεν παύουν να αγωνίζονται. Είμαστε με την αριστερά και θέλουμε να την κάνουμε πιο χρήσιμη και πιο αποτελεσματική. Εμπνεόμαστε από την προσπάθεια ενότητας στην αριστερά και από τον ΣΥΡΙΖΑ, για να μπορέσουμε να τελειώσουμε με τα δύο μεγάλα κόμματα του κατεστημένου και να αλλάξουμε τα πράγματα στην κοινωνία.


Μαθαίνουμε από τους αγώνες γι’ αυτό και πήραμε την πρωτοβουλία πριν ενάμισι χρόνο, μέσα από τη δυναμική του φοιτητικού κινήματος, να συγκροτήσουμε την Αριστερή Ενότητα. Κάναμε πράξη με αυτό τον τρόπο μια πιο σταθερή και πλατιά ενότητα, ώστε να δώσουμε τις επόμενες μάχες από καλύτερη θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: