15.1.08

Νέες αλλαγές το 2008, με παλιούς νόμους, 03/01/08 (από το dikaioma.gr)


Μπορεί η νέα υπουργός απασχόλησης να υποκρίνεται ότι προσανατολίζεται σε «ηπιότερη» μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, όμως το 2008 αποτελεί έτσι κι αλλιώς χρονιά εφαρμογής σημαντικών ρυθμίσεων των αντιασφαλιστικών νόμων Σιούφα και Ρέππα. Πρόκειται για αλλαγές που θα επηρεάσουν αρνητικά τους εργαζόμενους. Μέσα στη νέα χρονιά, η κυβέρνηση της ΝΔ καλείται να ολοκληρώσει την εφαρμογή του νόμου Ρέππα του ΠΑΣΟΚ που αυτή τη στιγμή αποτελεί οδηγό (της) για τη μεταρρύθμιση.

Τι επιφυλάσσει όμως το νέο έτος στους ασφαλισμένους; Οι κυριότερες αλλαγές και διατάξεις που εφαρμόζονται από 1/1 είναι:

1. Ένταξη 5 επιπλέον ταμείων κύριας σύνταξης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Πρόκειται για τα ταμεία των εργαζομένων σε ΟΤΕ, ΗΣΑΠ, ΕΤΕ, πρώην ΕΤΒΑ και Εθνική Ασφαλιστική. Ήδη, σε εφαρμογή του Ν. Ρέππα, έχουν ενταχθεί τα ταμεία των συνεταιρισμών, της ΑΤΕ και το ΤΑΠΙΛΤ. Οι ενοποιήσεις αυτές αποτελούν σκάνδαλο γιατί ποτέ δεν καταβάλλονται στο ΙΚΑ τα ποσά που αντιστοιχούν στα ελλείμματα αυτών των ταμείων τα οποία προέρχονται από διαφυγή εισφορών και υποχρεώσεων από μέρους των εργοδοτών. Έτσι τα ελλείμματα αυτά μεταφέρονται στο ΙΚΑ δηλαδή τα φορτώνονται οι ασφαλισμένοι

2. Μείωση των συντάξεων για ΔΕΚΟ, Τράπεζες και Δημόσιο. Κατά 1% κάθε χρόνο μέχρι το 2017, μειώνεται η σύνταξη για τους εργαζόμενους στους παραπάνω οργανισμούς από 1/1/2008, για να φτάσει από το 80% (σήμερα για τους προ του ΄93 ασφαλισμένους) στο 70%. Εξισώνεται δηλαδή σταδιακά με το ποσοστό αναπλήρωσης που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι μετά το ΄93. Οι υποστηρικτές του Ν. Ρέππα τονίζουν ότι αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί το μειωμένο ποσοστό αφορά μόνο τα χρόνια εργασίας που διανύονται μετά την 1/1/2008. Η ουσία όμως παραμένει και είναι η προς τα κάτω εξίσωση των συντάξεων.

3. Παύει να ισχύει από 1/1/08 η διάταξη του Ν. Ρέππα που έδινε δυνατότητα μειωμένης σύνταξης με 3.500 ένσημα στα 65. Αφορούσε άτομα που δεν είχαν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα. Η «γενναιοδωρία» του νόμου, μας τελείωσε στις 31/12/2007.

4. Αύξηση κατά ένα εξάμηνο του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους συμπληρώνουν τα απαιτούμενα για τη θεμελίωση δικαιώματος έτη ασφάλισης το 2008. Πρόκειται για τα γνωστά εξάμηνα που προστίθενται σταδιακά τα τελευταία 15 χρόνια σε εφαρμογή του νόμου Σιούφα του 1992.

5. Αύξηση των απαιτούμενων για συνταξιοδότηση ετών ασφάλισης. Πρόκειται και σε αυτήν την περίπτωση για τα εξάμηνα του Ν. Σιούφα, που προστίθενται κάθε χρόνο στα έτη ασφάλισης που απαιτούνται προκειμένου να θεμελιωθεί το συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

6. Αναθεώρηση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Υποτίθεται πως η αρμόδια για τα ΒΑΕ επιτροπή, θα παρουσίαζε το πόρισμα της προκειμένου να διαμορφωθεί η νέα λίστα των ΒΑΕ μέχρι 31/12/2007. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει και προφανώς η καθυστέρηση σχετίζεται με τα νέα σχέδια της κυβέρνησης που θα εξαρτηθούν από τις αντιδράσεις των εργαζόμενων.

Είναι φανερό, πως ακόμα κι αν η κυβέρνηση δεν κατέβαζε κανένα νομοσχέδιο, ο αγώνας για την κοινωνική ασφάλιση θα ήταν και πάλι επίκαιρος. Οι παλιοί νόμοι αποτελούν οδοστρωτήρα για τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Ειδικά ο Ν. Ρέππα, με τον οποίο ταυτίζεται η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, πέρασε αναίμακτα και οι βασικές του συνέπειες θα φανούν από τώρα και στο εξής. Αποτελεί άλλωστε τη ραχοκοκαλιά της μεταρρύθμισης αφού πρώτος εισήγαγε το θέμα των ενοποιήσεων, το θεσμό των επαγγελματικών ταμείων και της αναλογιστικής αρχής. Πρόκειται για διατάξεις που οδηγούν με ακρίβεια προς το σύστημα των τριών πυλώνων (εθνική σύνταξη – επαγγελματικά ταμεία – ιδιωτική ασφάλιση). Επιπλέον, οι ενοποιήσεις στρώνουν το δρόμο για να μπει πιο εύκολα χέρι στα αποθεματικά των ταμείων και για να απαλλαγούν ταυτόχρονα οι εργοδότες από τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων €.

Δεν αλλάζει γραμμή η κυβέρνηση

Η αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου απασχόλησης μπορεί να συνδέθηκε με τα αυθαίρετα του Μαγγίνα, στην ουσία όμως αποτελεί έναν ελιγμό της κυβέρνησης που σχετίζεται με το αν έχει τη δυνατότητα να περάσει τις ρυθμίσεις που σχεδιάζει για το ασφαλιστικό. Η μαζικότητα και η ορμή της απεργίας της 12 Δεκέμβρη αλλά και οι μετέπειτα αντιδράσεις των εργαζόμενων σε επιμέρους κλάδους δυσκολεύουν τα σχέδια της κυβέρνησης που συνειδητοποιεί ότι σε αυτήν την αναμέτρηση έχει αντίπαλο. Η επιμονή της σχετίζεται με τις δεσμεύσεις απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους και στο μεγάλο κεφάλαιο που απαιτεί κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους γιατί αλλιώς παρεμποδίζεται ο ανταγωνισμός...

Το επικρατέστερο σενάριο για τις κυβερνητικές προθέσεις είναι ότι έτσι κι αλλιώς θα βάλει χέρι στις πρόωρες συντάξεις με την ευρεία έννοια. Δηλαδή στις αναπηρικές συντάξεις, στα ΒΑΕ και στις πρόωρες συντάξεις των μητέρων. Το χάπι θα χρυσωθεί με την ένταξη στον κλάδο των ΒΑΕ ορισμένων ακόμα επαγγελμάτων όπως οι οδοκαθαριστές των ΟΤΑ και με την αναγνώριση πλασματικού χρόνου υπηρεσίας σε μητέρες και ΒΑΕ που όμως δε θα αναπληρώνει τις αναμενόμενες από τις νέες ρυθμίσεις απώλειες. Σύμφωνα με την επιτροπή για τα ΒΑΕ, το κριτήριο για την ένταξη ενός κλάδου στα ΒΑΕ θα είναι η επικινδυνότητα της εργασίας και όχι κάποιο άλλο κριτήριο, πράγμα που σημαίνει δραματική μείωση των θεωρούμενων ως βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Το δεύτερο μέτωπο με το οποίο σίγουρα θα ασχοληθεί η νέα υπουργός απασχόλησης είναι η ένταξη ταμείων κύριας ασφάλισης στο ΙΚΑ και η ενοποίηση φορέων επικουρικής ασφάλισης. Κι εδώ φαίνεται να υπάρχει ένα χρυσό χάπι που είναι η εξαίρεση του ταμείου Τύπου από την ένταξη στο ταμείο επιστημόνων. Όμως η γραμμή πλεύσης παραμένει σταθερή. Οι όποιες εξαιρέσεις ή η λείανση των προτάσεων αποσκοπούν στο να περιορίσουν τις αντιστάσεις που θα εκδηλωθούν στην επιχείρηση κατεδάφισης του ασφαλιστικού. Ουσιαστικά η Φάνη Πάλλη κινείται στην ίδια ακριβώς γραμμή με τον προκάτοχο της. Μόνο που αυτός έφυγε κακήν κακώς από το υπουργείο. Ευχόμαστε το ίδιο και για αυτή...



1 σχόλιο:

Ar.En. H/Y.Patras είπε...

Εμείς ως Αριστερά Σχήματα επιμένουμε περισσότερο στο ζήτημα των 5 ταμείων που ούτως ή άλλως συμφωνα με την εφαρμογή του νόμου θα ενταχθούν στα ταμεία κύριας σύνταξης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.Σίγουρα αυτό αποτελεί ένα μεγάλο σκάνδαλο αφού οι εργοδότες θα καταχράζονται υπέρογκα ποσά με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ελείμματα τα οποία θα επιβαρύνουν τον ίδιο το λαό. Άμεσες συνέπειες όλων αυτών η μείωση ολοένα κκαι περισσότερο των συντάξεων καθώς και η αύξηση του ορίου ηλικίας.
Ως φοιτητές το θέμα μας αφορά άμεσα καθώς αποτελούμε τους αυριανούς εργαζόμενους. Η λύση είναι μία. Συνεχίζουμε μαζικά με πορείες, κινητοποιήσεις και καταλήψεις μαζί με απεργίες από μέρος των εργαζομένων, ό,τι χρειαστεί για να βάλουμε φρένο στην εφαρμογή των νόμων.