ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΜΟΥ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Μετά το «νέο σχολείο»… χωρίς δασκάλους και αίθουσες η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε το όραμά της για το «νέο πανεπιστήμιο» που θα κατατεθεί σαν νέος νόμος πλαίσιο στη Βουλή. Το νέο πανεπιστήμιο θα είναι στα πλαίσια της πολιτικής της κυβέρνησης μέσα στη ΔΝΤ εποχή με λιτότητα, περικοπές και πολύ… νεοφιλελευθερισμό.
Αρχικά καταργείται το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου. Τα όργανα συνδιοίκησης, στα οποία συμμετείχαν και οι φοιτητές, καταργούνται και τη θέση τους παίρνουν συμβούλια με εξωπανεπιστημιακούς παράγοντες. Όπως μας έχει δείξει η εμπειρία από το εξωτερικό κύριο λόγο σε αυτά τα συμβούλια έχουν άνθρωποι της αγοράς και της οικονομίας. Έτσι φτιάχνονται πανεπιστήμια για εμάς χωρίς εμάς που θα λειτουργούν με όρους αγοράς και εμπορίου.
Σε αυτή την λογική του κεφαλαίου έρχεται να προστεθεί από την κυβέρνηση ο όρος «οικονομική αυτοτέλεια» σύμφωνα με τον οποίο το κάθε ίδρυμα είναι αναγκασμένο να βρει μόνο του τους απαιτούμενους πόρους για την εξασφάλιση της λειτουργίας του. Έτσι το πανεπιστήμιο θα πρέπει να απευθύνεται σε ιδιώτες χορηγούς οι οποίοι θα στηρίζονται σε δείκτες όπως η αποδοτικότητα των πανεπιστημίων για την ενίσχυσή τους, όπως ακριβώς μια μεγάλη επιχείρηση. Εύκολα προβλέπει κανείς ότι σε μια τέτοιου είδους παιδεία τα δίδακτρα γίνονται πλέον μονόδρομος.
Ένα άλλο στοιχείο που εισάγει η υπουργός Παιδείας είναι αυτό της εξωτερικής αξιολόγησης των πανεπιστημίων από την οποία θα εξαρτάται η χρηματοδότηση και η επιβίωσή του. Οι αξιολογητές θα είναι εμπειρογνώμονες με διεθνή σύνθεση, διορισμένοι από την κυβέρνηση για να εξασφαλίζουν την πιστή εφαρμογή των οδηγιών της. Οι αξιολογητές θα προέρχονται από το εξωτερικό και αναμένεται να φροντίζουν για την πιστή εφαρμογή των σχεδίων της κυβέρνησης. Τα προγράμματα σπουδών θα επιβάλλονται μέσω της εξωτερικής αξιολόγησης και όπως δείχνουν οι δηλώσεις της υπουργού παιδείας θα είναι πλήρως εντατικοποιημένα και στα πρότυπα της συνθήκης της Μπολόνια, με αλυσίδες μαθημάτων, προαπαιτούμενα, υποχρεωτικά μαθήματα.
Στο πλαίσιο της υποχρηματοδότησης της Παιδείας από την κυβέρνηση πλήττεται η ήδη ανύπαρκτη σημερινή φοιτητική μέριμνα. Με την συμβολή από τους ίδιους τους φοιτητές διδάκτρων η κυβέρνηση στοχεύει στην ελαχιστοποίηση των κρατικών δαπανών για την Παιδεία.
Επιπλέον η εφαρμογή του «πανεπιστημιακού Καλλικράτη» η οποία προβλέπει το κλείσιμο, την συνένωση και την συγχώνευση ενός μεγάλου αριθμού ιδρυμάτων προσθέτει ένα ακόμα στοιχείο της εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης. Και ας τονίζει την χρήση ακαδημαϊκών κριτηρίων για την υλοποίηση του παραπάνω μέτρου η προσπάθεια για εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων δεν αφήνει πλέον περιθώρια για αμφισβήτηση.
Επίσης ριζική αλλαγή στον χώρο του Πανεπιστημίου είναι η κατάργηση των τμημάτων και η λειτουργία των σχολών στις οποίες οι φοιτητές θα εντάσσονται σε διάφορα προγράμματα σπουδών τα οποία θα συγκροτούνται από διαφορετικά μαθήματα. Έτσι οι απόφοιτοι δεν θα κατέχουν ένα πτυχίο το οποίο θα τους δίνει, όπως ισχύει τώρα, κοινά συλλογικά δικαιώματα αλλά ένα «ατομικό φάκελο προσόντων» . Μ’ αυτό το τρόπο εισάγει και στο τομέα της παιδείας με σοβαρούς όρους τη λογική του ατομικού δρόμου και του δια βίου ανταγωνισμού μετατρέποντας την μελλοντική συλλογική διεκδίκηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων σε άπιαστο όνειρο.
Τέλος, όλα τα παραπάνω αποτελούν μια πρώτη ανάλυση του τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε φέτος αφού ήταν αναμενόμενο ότι η σκληρή νεοφιλελεύθερη επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες, πιστή στις επιταγές της τρόικας θα έφτανε και προ των πυλών των ΑΕΙ-ΤΕΙ. Το φοιτητικό κίνημα έχει αποδείξει ότι μπορεί να απαντήσει δυναμικά σε παρόμοιες επιθέσεις στην αυτοτέλεια και το δημόσιο χαρακτήρα των ΑΕΙ – ΤΕΙ και είναι σίγουρο πως αυτό θα κληθεί να κάνει και το φετινό χειμώνα. Στην επίθεση αυτή θα απαντήσουμε με τον τρόπο που έχουμε μάθει. Με αλληλεγγύη, ενότητα και συλλογικούς αγώνες. ΓΙΑΤΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΧΩΡΑΝΕ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ...
ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου